marți, 10 martie 2009

Orasele din Romania sunt PRAF

Bucureşti, 10 martie 2009, la orele 08:30, în Parcul Izvor, vis-a-vis de Palatul Parlamentului, a avut loc miting-ul pentru spaţiile verzi din intravilan. Participanţii au solicitat legiferarea OUG nr. 114/2007 (care interzice schimbarea destinaţiei, reducerea suprafeţei sau strămutarea terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în planurile de urbanism).

În urma evenimentelor recente din Comisia pentru Administraţie Publică, Amenajarea Teritoriului şi Echilibru Ecologic din Camera Deputaţilor, situaţia OUG nr. 114/2007 prezintă o reală îngrijorare pentru cetăţenii români. Respingerea ei ar lăsa un vid legislativ care ar permite distrugerea rămăşiţelor de spaţii verzi din intravilan.

La mitingul din această dimineaţă, au participat în majoritate liceeni şi studenţi, atât din Bucureşti, cât şi din Cluj Napoca, Sighişoara, Târgu Mureş, Constanţa şi Timişoara, aceştia fiind cei care vor beneficia în viitor de rezultatele muncii Camerei Deputaţilor privind OUG nr. 114/2007. „Am venit tocmai din Cluj la acest miting, pentru că vreau să fie parcuri în oraş şi în viitor” a fost declaraţia lui Victor Constantin, student din Cluj.

În cadrul mitingului s-au citit suprafeţele de spaţii verzi aferente fiecărei reşedinţe de judeţ (conform inventarului ANPM din mai 2008) şi s-au scandat mesaje de tipul: „Nu tăiaţi copaci în draci!”, „Vrem să respirăm, nu să inhalăm!” sau „Plantaţi, nu tăiaţi!”

În paralel cu acest miting, există o petiţie pe website-ul organizatorilor prin care cetăţenii îşi pot revendica dreptul constituţional de a beneficia de un mediu sănătos. În numai două săptămâni petiţia a strâns aproximativ 500 de semnături, care au ajuns atât la adresa organizatorilor cât şi pe faxul Comisiei pentru Administraţie Publică. Această presiune a determinat scoaterea de pe ordinea de zi a şedinţei din această săptămână a OUG nr. 114/2007, care era programată spre votare.

La finalul mitingului, organizatorii au depus în atenţia Secretarului General al Camerei Deputaţilor un tabel nominal cu cei 334 de deputaţi şi solicitarea ca fiecare deputat să îşi declare public susţinerea OUG nr. 114/2007, prin semnarea în căsuţa aferentă, sau împotrivirea pentru OUG. nr. 114/2007, prin lăsarea căsuţei goale.


Orice instituţie care doreşte să-şi expună punctul de vedere asupra spaţiilor verzi, este invitată să contacteze coordonatorul campaniei SALVAŢI SPAŢIILE VERZI, Asociaţia EcoAssist.

Persoana de contact: Liana Buzea, Presedinte EcoAssist

Mobil: +40 721 623 524

E-mail: Liana@EcoAssist.org

Web: http://EcoAssist.org

Blog: http://blog.EcoAssist.org


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu